ОПТИМІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ ЯК СКЛАДОВА ФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ В УМОВАХ КРИЗОВИХ ЯВИЩ - Шкромида , Н.Я. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2018)
У статті розглянуто необхідність і методичні особливості податкової оптимізації як основної складової податкової політики підприємства, що є вимогою часу, особливо в період кризових явищ у вітчизняній економіці. У сучасному бізнес-середовищі систематизовано та згруповано існуючі моделі поведінки платників податків, зокрема: сплата податків без застосування спеціальних заходів і методів впливу на суму податкових зобов’язань; ухилення від сплати податків; обхід податкових платежів та податкова оптимізація. Досліджено рівень податкового навантаження за останні роки та проаналізовано динаміку його зміни. Систематизовано основні способи та форми оптимізації оподаткування бізнес-процесів господарюючого суб’єкта, які у конкретних виробничих умовах мають свої як переваги, так і недоліки.