ІНТЕРЕСИ СУБ’ЄКТІВ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН ТА ЇХ УЗГОДЖЕННЯ В ПРОЦЕСІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЇ - Фуфалько , І.Ю. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2018)
Стаття присвячена дослідженню сутності та взаємозв’язку інтересів суб’єктів суспільних відносин представлених на відповідній території, серед яких основними є приватні інтереси населення, суб’єктів господарювання та держави, а також національні (суспільні) інтереси країни в цілому. Першочергово в статті здійснено визначення сутності суспільних інтересів, їх класифікації, визначення носіїв, суб’єктів вираження та представників визначено, що інтереси різних суб’єктів суспільних відносин дуже часто є суперечливими, що вимагає визначення підходів до їх узгодження та координації. В процесі проведення дослідження запропоновано класифікувати приватні інтереси суб’єктів на конструктивні та деструктивні, що систематизувати та узгодити наявні підходи до класифікації різного роду інтересів, гармонізувати їх кореляцію відносно загальних суспільних інтересів народу та визначити роль кожного з них для забезпечення економічного розвитку території. Визначено, що в умовах ринкової економіки саме конструктивні приватні інтереси є основоположними та визначають напрям розвитку суспільства, а узгодження інтересів повинно відбуватись через їх координацію та прийнятність для всіх учасників суспільних відносин, що дозволить досягти особливого синергетичного ефекту та забезпечити максимізацію добробуту суспільства в цілому.