РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВ УКРАЇНИ ЯК ДОМІНУЮЧИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - Коваленко , В.В. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2016)
Стаття спрямована на дослідження методів та інструментів регулювання банків України. Обґрунтовано, що стабільна діяльність банків України в певній мірі залежить від ефективного функціонування системи регулювання. У порівнянні з усіма учасниками фінансового ринку, банки займають домінуючу нішу на ньому з позиції надання фінансових послуг та їх ролі у піднесенні економічного зростання в державі. Метою статті є розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності регулювання діяльності банків України з точки зору урівноваження регулюючого впливу на усіх фінансових посередників та подальшого запровадження системи макропруденційного регулювання. Доведено, що подальше удосконалення системи регулювання банків України базується на реалізації стратегії макропруденційного регулювання та нагляду та запровадження в Україні моделі на основі «двох вершин». Обґрунтовано, що регулювання банків України виступає підґрунтям забезпечення їх фінансово стійкого розвитку, що сприятиме економічному піднесенню в державі.