РОЛЬ ФІНАНСОВИХ ІНСТИТУЦІЙ ДЛЯ РОЗВИТКУ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ - Фуфалько , І. Ю. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2016)
Стаття присвячена дослідженню ролі фінансових інституцій, таких як банки, страхові компанії та інститути спільного інвестування, на фінансовому ринку України та Європейського Союзу, а також визначенню впливу кожного з них на ринок цінних паперів. Шляхом аналізу структури фінансових ринків України та ЄС було визначено, яку частку активів займає кожен вид фінансових інституцій. Це дозволило оцінити їх роль на відповідному фінансовому ринку в цілому, а напрями інвестування цих активів дозволили визначити їх внесок в розвиток власне ринку цінних паперів. В ході аналізу визначено, що значення банків для розвитку ринку цінних паперів в ЄС не є визначальним. Значну частку своїх активів у цінних паперах розміщують страхові компанії, пенсійні фонди та, так званий, альтернативний банківський сектор (в Україні – інститути спільного інвестування). Саме тому, пропорційний та паралельний розвиток усіх вищезгаданих видів фінансових інституцій є необхідною передумовою розвитку ринку цінних паперів України.