АДАПТАЦІЯ КОНЦЕПЦІЇ «5 КАПІТАЛІВ» ЩОДО АНАЛІЗУ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ НА РІВНІ ГРОМАД - Малишівський , Т.В.; Стефінін , В.В. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
Метою статті є вивчення можливостей створення уніфікованої системи оцінки ресурсного потенціалу на рівні громад шляхом аналізу наявних методик оцінки та адаптації закордонних підходів до оцінки ресурсів на місцевому рівні. Для цього у статті зʼясовано теоретичну суть поняття «ресурсний потенціал територіальної громади» та визначено його складові. Проведено порівняння орієнтовних складових аналітичної частини стратегічних та прогнозних документів територіальних громад у різних методиках. Також проаналізовано наявні методики розробки стратегій соціально-економічного розвитку на місцевому та регіональному рівнях на предмет наявності практичних рекомендацій для громад щодо проведення оцінки ресурсного потенціалу та обґрунтовано необхідність розробки універсального підходу щодо оцінки ресурсного потенціалу громад на прикладі адаптації концепції Джонатана Порріта «5 капіталів». У процесі дослідження використано методи аналізу, систематизації, групування, та абстрагування. Інформаційну базу наукового дослідження склали наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів та законодавчо-нормативні документи з питань розробки стратегій соціально-економічного розвитку на місцевому та регіональному рівнях. Наукова новизна одержаних результатів полягає у адаптації концепції «5 капіталів» Джонатана Порріта до оцінки ресурсного потенціалу на рівні громад. Зокрема, модельна рамка, яку ми пропонуємо для використання щодо оцінки ресурсного потенціалу на рівні територіальних громад, складатиметься із 7 капіталів (типів ресурсів): Природний; Людський; Соціальний; Виробничий; Фінансовий; Інституційна спроможність органів місцевого самоврядування; Інфраструктурна складова. Одержані результати дослідження можуть бути використані органами місцевої влади при розробці стратегічних та прогнозних документів для територіальних громад. Вважаємо, що використання громадами уніфікованої наукової моделі оцінки ресурсного капіталу сприятиме підвищенню ефективності проведеної оцінки, дозволить громадам порівнювати отримані показники як в часі, так і між різними громадами, та сприятиме кооперуванню громад та інтенсивнішому руху капітлу між ними.