СТРАТЕГІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ КЛІЄНТІВ ЯК ВАЖЛИВИЙ НАПРЯМ ДОСЯГНЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Кузяк, В.В.; Моторнюк , У.І.; Стасюк , Н.Р. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2019)
Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретико-методичних підходів до розуміння ролі та значення стратегії обслуговування клієнтів промислового підприємства у здобутті ними тривалих конкурентних переваг. Стаття присвячена дослідженню та актуалізації стратегії обслуговування клієнтів промислового підприємства у контексті реалізації концепції стратегічного управління. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою таких загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення. Актуалізовано стратегію обслуговування клієнтів промислового підприємства у контексті реалізації концепції стратегічного управління. Ідентифіковано бар’єри входу в ринок, що створюються виробниками із високим рівнем обслуговування клієнтів, основними бар’єрами входу є використання схем оплати, які створюють сильну залежність між клієнтом і постачальником, налагодження широкої мережі закладів сервісу, які розташовані по місцю діяльності клієнтів, укладання контрактів на надання довготривалих постійних послуг, створення іміджу компетентності щодо надання послуг. Досліджено риси, що характеризують обслуговування клієнта з високою якістю. Ідентифіковано взаємозв’язок між стратегією конкурентних переваг підприємства і стратегією обслуговування клієнтів. У статті обґрунтовано, що обслуговування стає каталізатором встановлення партнерських відносин між клієнтом та постачальником та досягнення високого рівня лояльності з боку споживачів. Важливим напрямом досягнення конкурентної переваги промислового підприємства є розроблення політики обслуговування клієнта. Запропоновані заходи для мотивування працівників до якісного обслуговування клієнтів дають змогу сформувати та підтримувати корпоративну культуру, орієнтовану на власних клієнтів. Основні наукові положення статті можна використовувати у практиці промислових підприємств.