ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В КОНСАЛТИНГУ З ОБЛІКУ І ОПОДАТКУВАННЯ - Баланюк, І.Ф.; Іванюк , Т.Л. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
Стаття направлена на дослідження застосування цифрових технологій в консалтингу з обліку та оподаткування, які є важливою складовою розвитку бухгалтерського обліку. Визначено, що одним із перспективних напрямків розвитку бізнесу підприємств є впровадження в їх економічну діяльність цифрових технології. Слід зазначити, що застосування цифрових технологій є досить актуальним питанням для діяльності консалтингових компаній з обліку та оподаткування. Розкрито вплив цифрових технологій на розвиток консалтингових послуг у сфері бухгалтерського обліку та оподаткування господарських операцій. Метою статті є дослідження застосування цифрових технологій в консалтингу з обліку та оподаткування в частині можливостей, які вони утворюють, та ризиків, які вони породжують. Для досягнення поставленої мети у статті застосовано наступні методи дослідження, такі-як: дедукція – для визначення основних переваг та недоліків застосування кожного виду цифрових технологій; системний аналіз – для вивчення облікових процесів у їх взаємозв’язку та взаємозалежності із включенням причинно-наслідкових зв’язків; синтез – для підсумку розрізнених аспектів дослідження цифрових технологій в консалтингу з обліку та оподаткування; абстрагування – для визначення узагальнених висновків. У статті проаналізовано види цифрових технологій, які можуть використовуватися в консалтингу з обліку та оподаткування; визначено основні переваги та недоліки використання цифрових технологій у діяльності консалтингових компаній; виділено головні особливості в реєстрації господарських операції під час ведення бухгалтерського обліку та оподаткування консалтинговими компаніями із застосуванням цифрових технологій. Науковою новизною дослідження виступає систематизація та аналіз цифрових технологій в консалтингу з обліку та оподаткування, а саме виділено п’ять основних інформаційних технологій: технологія хмарних обчислень; програмний робот і технології штучного інтелекту; технологія блокчейн; технології роботи з великими масивами даних; Інтернет речей. Наведено приклади із впровадження в господарську діяльність даних цифрових технологій в сфері обліку. Результати наукового процесу можуть бути застосовані консалтинговими компаніями та господарськими одиницями під час ведення обліку та оподаткування сторонніми виконавцями.