ІНТЕГРОВАНА ЗВІТНІСТЬ У КОНТЕКСТІ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КЛЮЧОВИХ СТЕЙКХОЛДЕРІВ - Шкромида , В.В.; Шкромида , Н.Я.; Гнатюк, Т.М. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
Традиційна фінансова звітність, за своєю формою і змістом перестала відповідати інформаційним запитам користувачів облікової інформації в сучасних умовах бізнесу, оскільки містить дані лише про історичні факти фінансового стану підприємства та результатів його діяльності. Зі сторони ключових стейкхолдерів спостерігається, окрім запиту на фінансові показники, значне зосередження уваги на нефінансовій інформації. Іншими словами, зацікавлені сторони існуючого бізнесу мають бажання бути поінформованими про соціальну значимість, екологічну чутливість, майбутні результати, а також ризики і можливості господарюючого суб’єкта на перспективу. Зрозуміло, досягнення такої мети є можливим за допомогою впровадження у практику компаній інтегрованої звітності. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-організаційних основ впровадження інтегрованої звітності у контексті інформаційного забезпечення ключових стейкхолдерів бізнесу через розкриття її історичних особливостей розвитку на міжнародному рівні та пошук підходів до впровадження набутого досвіду у вітчизняній обліково-аналітичній практиці. Визначено, пропагування і стандартизація інтегрованої звітності різними інституціями дозволила досягнути дві важливі мети. Перша – полягає у зростанні уваги представників як великого, так і малого бізнесу до вирішення питань, пов’язаних зі сталим розвитком, оскільки, дбаючи про свою репутацію, компанії активно звітуються у досягненні власних результатів соціальної та екологічної діяльності у контексті інтересів ключових стейкхолдерів. За таких умов бізнес стає небайдужим до навколишнього середовища, соціальної справедливості та перспектив майбутніх поколінь. Досягнення другої мети забезпечує поступове розширення можливостей для існуючої системи обліку і звітності. Адже такі обставини масштабують межі облікового спостереження, породжують пошуки методів оцінки нових об’єктів, а також сприяють вдосконаленню підходів обліку та відображення їх у звітності. Практичною цінністю проведених досліджень є доповнення теоретико-методологічної основи інтегрованої звітності, в частині її історичної трансформації на міжнародному рівні та впровадження передового досвіду у вітчизняній обліково-аналітичній практиці. Отримані наукові результати сприятимуть розвитку системи обліково-аналітичного відображення ресурсів компанії та результатів її діяльності, пов’язаних з вирішенням суспільно важливих екологічних та соціальних питань.