ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ БІЗНЕСУ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Жук , О.І.; Томашевська , А.В.; Боришкевич , І.І. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
Метою даної статті є уточнення сутності категорії “фінансове планування”, визначення основних завдань, принципів, напрямів та процесу здійснення фінансового планування, а також дослідження місця фінансового планування у системі фінансового менеджменту суб’єкта господарювання. У статті вивчено та систематизовано погляди науковців щодо трактування поняття “фінансове планування”. На основі проведених досліджень запропоновано власне уточнене визначення даної категорії: “фінансове планування” – процес управління фінансовими ресурсами, який спрямований на реалізацію фінансової політики, досягнення цілей фінансової стратегії, підвищення ефективності фінансового управління та зміцнення фінансового стану суб’єкта господарювання. Визначено основні завдання фінансового планування: забезпечення функціонування підприємства необхідними фінансовими ресурсами; визначення джерел фінансування; визначення напрямів ефективного використання та інвестування капіталу; складання фінансових планів, аналіз та контроль за їх виконанням; забезпечення фінансової стійкості, платоспроможності та кредитоспроможності підприємства; контроль за використанням фінансових ресурсів. Реалізація завдань забезпечить оптимальне управління фінансовими ресурсами. Обґрунтовано принципи фінансового планування: науковості, комплексності, системності, ефективності, достовірності, зрозумілості. Дотримання даних принципів дасть можливість досягнути поставлених цілей фінансового планування. Розглянуто та охарактеризовано напрями фінансового планування: стратегічне фінансове планування, поточне фінансове планування, оперативне фінансове планування. Охарактеризовано процес фінансового планування, який передбачає оцінку та аналіз фінансового середовища суб’єкта господарювання, розробку фінансової політики, розробку фінансової стратегії, розробку поточних та оперативних фінансових планів, оцінку отриманих результатів, що допоможе систематизувати та покращити організаційну роботу фінансового планування. Визначено важливість фінансового планування в системі фінансового менеджменту.