РОЗВИТОК ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ - Абаєва , А.Ю. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
Дана стаття присвячена розвитку інституційно-правового забезпечення фінансової стійкості вітчизняних страхових компаній, які функціонують в умовах посилення ризиків та загроз зовнішнього середовища, зокрема, нагальною є розробка рекомендацій щодо його вдосконалення. В результаті критичного аналізу інституційно-правових основ забезпечення фінансової стійкості як перспективної платоспроможності страховиків-резидентів, зокрема на предмет їх відповідності Solvency IІ, виявлено, що інституційно-правове забезпечення фінансової стійкості страховиків наразі знаходиться на етапі вдосконалення, що є важливою складовою Загальнодержавної програми адаптації законодавства та передбачає уніфікацію юридичної термінології, внесення змін та доповнень до нормативно-правових актів, а також прийняття нових. Здійснено аналіз фактичного стану та перспективи розвитку інституційно-правового забезпечення фінансової стійкості страхових компаній в Україні в зв’язку з прийняттям нової редакції Закону України «Про страхування». Виявлено, що зміни стосуються зокрема запровадження диференційованого підходу щодо вимог до платоспроможності страховиків. Встановлено, що нові вимоги ЄС (Solvency IІ) до вирішення проблеми посилення перспективної платоспроможності страхових компаній з метою максимального захисту майнових інтересів страхувальників передбачають встановлення системи платоспроможності страховика на основі ризику. Виявлено основні напрями вдосконалення інституційно-правового забезпечення управління фінансовою стійкістю як перспективною платоспроможністю вітчизняних страхових компаній у відповідності до європейських вимог (Solvency IІ): зміна підходу до регулювання ринку страхування; зміна вимог до капіталу страховика; вдосконалення оцінки вартості активів та адекватності сформованих резервів; зміна підходу до управління ризиками страхової діяльності. Зазначені зміни сприятимуть підвищенню ефективності державного нагляду та управління ризиками страхової діяльності та зростання рівня повного і вчасного здійснення платежів клієнтам та кредиторам страховиками, розвитку українського страхового ринку в цілому.