ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Якушко , І.В. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
Розвиток національної економіки в більшості розвинутих країн світу сьогодні відбувається в складних умовах цифровізації всіх сфер суспільства. В економічній сфері використання цифрових технологій відбувається дуже активно, оскільки потенціал таких технологій для забезпечення ефективного розвитку різних економічних систем є колосальним. Значний перелік сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, можливість їх використання в різних умовах підвищують інтерес науковців до пізнання особливостей розвитку таких технологій, їх позитивного впливу на функціонування національної економіки. Метою статті є поглиблення теоретичних положень цифровізації національної економіки та конкретизація особливостей її розвитку в умовах цифрової трансформації суспільства. Для досягнення поставленої мети використано методи синтезу та систематизації, наукового абстрагування та аналізу. У результаті проведення дослідження встановлено, що цифровізація вже є невід’ємною складовою функціонування економічних систем на різних ієрархічних рівнях. Її об’єктивний та всеохоплюючий вплив сьогодні відбувається у всіх секторах та галузях національної економіки. У статті значна увага приділена розумінню сутностей таких понять як цифровізація та цифрова трансформація. Встановлено, що категоріальний простір, який сьогодні сформувався у даному напрямку проведення наукових досліджень є вже досить широким. Проте саме поняття цифровізації та цифрової трансформації займають ключове місце у межах такого простору. Відповідно у статті розглянуті сформовані наукові підходи до розгляду цих категорій, аналіз яких дозволяє констатувати, що цифровізація – поступовий процес впливу сучасних інформаційно-комунікаційних технологій на окремі суспільні процеси, системи, які в результаті такого впливу отримують нові стимули до власного розвитку, або зазнають руйнувань та поступово зникають. Цифрова трансформація – сукупність змін, які відбуваються в суспільних системах, у т.ч. і в межах національної економіки у результаті впливу с сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Також у статті визначено основні наслідки цифровізації національної економіки.