НАПРЯМИ ТА РЕЗЕРВИ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Казюка , Н. П.; Шекета , Є. Ю. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
У статті автори здійснили спробу оцінки соціально-економічних наслідків російської повномасштабної агресії на території України. Визначено основні проблеми, з якими стикнулася наша економіка, зокрема: відтік іноземного і внутрішнього капіталу з країни; руйнування логістичної інфраструктури; кілька мільйонів біженців, які змушені були емігрували або до інших країн, або до інших регіонів всередині країни, та втратили роботу – головне джерело своїх доходів, вони випали з економічного кругообігу країни, оскільки такі громадяни не мають можливості споживати і виробляти продукти і послуги, сплачувати податки тощо; інфляція, падіння купівельної спроможності національної валюти, необхідність державного фінансування соціальних виплат для населення та фінансування збройних сил України, що провокує посилення дефіциту державного бюджету країни, який через війну поповнюється значно нижчими темпами. Описані прогнозні явища, з якими стикнеться економіка нашої держави через російську агресію та масштабні руйнування. Визначено, що аналог “Плану Маршалла”, який сприяв майже повному відновлення економік європейських країн за часів після Другої світової війни, може стати базовим стартовим майданчиком для швидкого відновлення нашої держави. Цей комплексний план має передбачати відновлення зруйнованого господарства, модернізацію державних структур та максимальне прискорення розвитку України. Проаналізовано основні фактичні та прогнозні показники щодо оцінки рівня втрат національної економіки внаслідок бойових дій на території України. Виокремлено основні етапи для успішної економічної трансформації в нашій країні, зокрема: розробка та впровадження сучасної інноваційної концепції трансформації економіки із врахуванням реально встановленої геополітичної ситуації; реалізація розробленої та погодженої вітчизняними вченими, дослідниками, науковцями та урядом стратегії відновлення та розвитку територій, які перебували під окупацією або були пошкоджені в результаті ракетних обстрілів; ідентифікація пріоритетних галузей економіки.