ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ: ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ ТА ВІЙНИ - Бочко , О. Ю.; Балик , У. О.; Карпій , О. П. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2022)
В статті проведено дослідження ринку кондитерських виробів. Метою статті є оприлюднення результатів дослідження функціонування ринку кондитерських виробів під впливом пандемії та українсько-російської війни. В процесі виконання роботи застосовано різні загальнонаукові та спеціальні методи дослідження. Зокрема індуктивний, дедуктивний методи використано для проведення пошукових запитів через Google Trends. За допомогою економічного аналізу та порівняння здійснено аналізування кондитерського ринку. Графічний метод використано для наочного зображення результатів аналізу ринку кондитерських виробів. Для теоретичних узагальнень і формування висновків використано абстрактно-логічний метод. Розраховано питому вагу підприємств на ринку кондитерських виробів України в 2020 році. Для дослідження розвитку кондитерської галузі використано Google Trends за допомогою яких виявлено динаміку популярності ключових слів «солодощі», «шоколад», «печиво», «мармелад», «вафлі», «цукерки». Встановлено, що динаміка запитів на ринку кондитерських виробів змінюється залежно від сезону: збільшення пошукових запитів спостерігається з приходом холодної пори року і спадає з настанням теплої пори року. За результатами дослідження в географічному розрізі встановлено, що топ-3 областей, в яких найбільше шукають солодощі складають Волинська, Тернопільська та Івано-Франківська області. З невеликим відривом за кількістю запитів наступними є Рівненська та Львівська області. Пошуковий термін «шоколад» є найпопулярнішим пошуковим словом серед інших популярних видів кондитерської продукції. Найменш популярними виявилися «вафлі» та «мармелад». Досліджено структуру галузі кондитерських виробів в Україні та розглянуто діяльність основних гравців на ринку. Згідно з результатами, найпопулярнішим пошуковим словом серед користувачів мережі інтернет Львівської області є «шоколад» (35%) наступним за популярністю іде «печиво» (32%), на третьому місці «цукерки» (21%). Найбільшими виробниками ринку кондитерських виробів України є: «Roshen», «АВК», «Konti», «Світоч», «Mondeliz».