ДЕРЖАВНІ БОРГОВІ ІНСТРУМЕНТИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Левандівський, О.Т.; Плець, І.І.; Криховецька, З.М. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2023)
Актуальність теми дослідження супроводжується важливістю узагальнення та наукового обґрунтування певних аспектів функціонування боргових фінансових інструментів в Україні та у сучасних загальносвітових процесах з метою винесення уроків і окреслення подальших завдань діяльності фондового ринку. Метою дослідження є визначення сутності та особливостей розвитку ринку державних боргових цінних паперів, аналіз тенденцій його розвитку, проблем функціонування та визначення можливих перспектив його розвитку. Державні боргові цінні папери є провідним інструментом, який використовує держава для залучення коштів на розвиток інфраструктури, соціальні програми, інші бюджетні витрати. Крім того, державні боргові інструменти є важливим елементом для розвитку ринку цінних паперів в Україні, який сприяє створенню нових можливостей для інвесторів та забезпечує збільшення ліквідності фінансового ринку в цілому. Український ринок державних боргових зобов’язань з часів незалежності проходив шість етапів свого розвитку. Перший етап характеризується початком зародження ринку у 1994-1995 роках, другий етап характеризує стрімкий рпозвиток протягом 1996-1997 рр. Третій етап пов'язаний з погіршенням стану ринку через світову кризу 1998 року. Четвертий етап характеризується процесами трансформації та реструктуризації 1999-2000 рр. Для п’ятого етапу характерним є формування нової моделі ринку державних боргових зобов’язань протягом 2001 - 2007 рр. На шостому етапі, що розпочався з 2008 року, спостерігалося значне зростання ринку ОВДП. Розглянуто проблеми, які виниками в період становлення, формування та розвитку ринку державних боргових зобов’язань в Україні. Проаналізована динаміка розміщення ОВДП на первинному ринку в 2011-2022 рр , зокрема розміщення військових ОВДП в Україні. Розглянуто види ОЗДП України, що знаходяться в обігу. Розглянуто практику випуску державних боргових цінних паперів країнами світу на даний час, зокрема урядом Польщі, США, Німеччини, Японії, Європейською комісією. На основі поведеного дослідження визначено напрями вдосконалення функціонування ринку державних боргових цінних паперів. Серед них: запровадження інноваційних продуктів, розвиток міжнародної кооперації, інструментів державно-приватного партнерства для фінансування державних проектів та програм.