СТВОРЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ОЗДОРОВЧО-РЕАБІЛІТАІЦІЙНОГО ЦЕНТРУ - Балджи , М. Д. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2023)
У роботі розглядаються потреби створення інноваційного оздоровчо-реабілітаційного центру, обумовлені багаторічною військовою російською агресією. Остання призводе до того, що багато військових і цивільних отримують фізичні та психологічні травми, які потрібно лікувати. Ці проблеми на першому етапі оздоровлення вирішують спеціальні лікарські заклади, а відновлення як фізичного, так і психологічного стану має здійснюватись поза межами лікарень. Одними з таких об’єктів можуть стати, в масштабах країни, оздоровчо-реабілітаційні центри. Формування таких центрів може відбуватись на базі існуючих спортивних комплексів, де є підґрунтя для проведення відповідних дій. На прикладі роботи фізкультурно-спортивного комплексу «Олімп», розташованого на узбережжі Чорного моря, розглядається перспективна діяльність даного напрямку. Актуальність роботи обумовлена потребами сьогодення і принципами сталого розвитку суспільства, в якому поєднуються соціальна (людський фактор), економічна (господарський фактор) та екологічна (оздоровлення завдяки чистому довкіллю) складові. Мета полягає в обґрунтуванні створення інноваційного оздоровчо-реабілітаційного центру на базі фізкультурно-спортивного комплексу «ОЛІМП» для військових і цивільних, які отримують фізичні та психологічні травми. Методи дослідження: аналіз та оцінка господарської діяльності; методи узагальнення для дослідження діяльності; метод спостереження для дослідження господарської діяльності ФСК «Олімп» та особливостей надання ним послуг. Результати роботи включають: дослідження потреб створення оздоровчо-реабілітаційного центру; виявлення основних форм і видів роботи оздоровчо-реабілітаційного центру; аналіз діяльності фізкультурно-спортивного комплексу «Олімп»; оцінка вагомості запровадження оздоровчо-реабілітаційних послуг; розробка шляхів інноваційної оздоровчо-реабілітаційної діяльності. Наукова новизна полягає у розробці інноваційних підходів для створення оздоровчо-реабілітаційного центру, який може працювати на базі фізкультурно-спортивного комплексу «Олімп». Практичне значення отриманих результатів. Система створення інноваційного оздоровчо-реабілітаційного центру запропонована для конкретного існуючого підприємства і може бути реалізована у найближчий час. Розроблені рекомендації можуть бути використані для аналогічного типу підприємств.