ЖИВОТВОРЯЩИЙ ХРЕСТ ГОСПОДА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА В ІСТОРІЇ СЕРЕДНЬОВІЧНОГО ГАЛИЧА (НА МАРҐІНЕСІ СТУДІЙ ЕЛЬЖБЕТИ ДОМБРОВСЬКОЇ ТА ОЛЕКСАНДРА МАЙОРОВА) - ВОЛОЩУК, Мирослав (Галич. Збірник наукових праць, 2024)
Шляхом порівняльного аналізу автор реконструює хронологію та обставини перебування в місті Галичі однієї з найбільших християнських реліквій – фраґмента Животворящого Хреста, відомого сьогодні як Хрест імператора Мануїла, експонованого серед реліквій собору Паризької Богоматері у столиці Франції. Погоджуючись із висновками польських та російських колеґ щодо ймовірності переїзду Дерева Життя до князівської столиці у складі весільного потяга другої дружини Романа Мстиславовича, автор допускає перебування пам'ятки щонайменше впродовж 1200–1213 рр. з перервами в церкві Святого Пантелеймона.