ПОЧАТКИ ГАЛИЧА - ПАШКЕВИЧ, Генрик (Галич. Збірник наукових праць, 2020)
Окреслений матеріал, що є частиною розлогої книжки автора, присвяченої історії Руси, торкається перших згадок Галича на сторінках західноєвропейського латиномовного матеріалу. На думку автора, відомості Угорсько-польської хроніки при порівнянні з іншими наративними пам’ятками різного за появою часу дозволяють допускати належність Галича (Salis-Galis) державі перших Пястів в ХІ ст. із відповідними церковно-інституційними наслідками. Генрик Пашкевич допускає, що мешканці Галицької землі до ХІІІ ст. не вважали себе руссю навіть попри входження до володінь київських Рюриковичів.