ІСТОРИЧНА МАНДРІВКА ДО ГАЛИЧА ТА ОКОЛИЦІ - ЗЕЛІНСЬКИЙ, Юзеф (Галич. Збірник наукових праць, 2023)
У статті польського науковця та педагога д-ра Юзефа Зелінського (1899–1976) представлено короткий історико-культурний опис найважливіших пам’яток з історії Галича. Автор подає методичні рекомендації щодо організації навчальних екскурсій для учнівської молоді з метою вивчення та поглиблення знань про минуле Галича та найближчої околиці ХІІ–XVIII ст. Педагог чітко окреслює головні місця туристичного маршруту, їхню актуальність з точки зору археологічних досліджень 1936–1937 років, можливості тогочасної інфраструктури, попередній план і час проведення мандрівки. Методичні матеріали д-ра Ю. Зелінського перекладено українською мовою з максимально збереженим стилістичним та змістовим наповненням. Водночас зауваги перекладача та редактора, які не змінюють, а радше доповнюють текст, додано в квадратних дужках. Список поданої автором літератури збережено згідно з оригіналом, як і певні історичні неточності.