До 100-ліття Західно-Української Народної Республіки. Історія ЗУНР: контроверсійність підходів на етапі зміни парадигм в національній історіографії - ВЕЛИКОЧИЙ, ВОЛОДИМИР (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
У статті зроблено спробу аналізу зміни концепту вивчення стрижневих проблем історії Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) за її столітню історію в українській історіографії. Аналіз історіографічних джерел відкриває перспективи констатувати зміни парадигми розгляду історії ЗУНР: від глорифікації і відвертого шельмування – до об’єктивного показу здобутків і прорахунків у її діяльності, з’ясування найменш вивчених аспектів діяльності, місця і ролі в історії національного державотворення.