Етико-міфічне ядро культури - ЛАРІОНОВА, ВІКТОРІЯ (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
У статті досліджено особливості функціонування міфів у культурі. Визначаються основні функції міфу. Доведено, що міф – не лише минуле, а й складник світогляду в будь-яку епоху. У міфології відбиваються також і моральні погляди, і естетичне ставлення людини до дійсності. Аргументовано, що міфологічна свідомість є найдавнішою формою розуміння й осмислення світу, розуміння природи, суспільства і людини. є найбільш давня система цінностей. Простежено взаємозв’язок міфічної свідомості зі свідомістю історичною. Міфологія як наукова дисципліна дозволяє уточнювати, поглиблювати і розширювати дослідження з інших галузей знань, передусім гуманітарних. Обґрунтовано, що міфологія виконує функцію пояснення та легітимації соціальних норм, у ній відбиваються також і моральні погляди, і естетичне ставлення людини до дійсності. Доведено, що міфотворчість є властивістю людської свідомості взагалі. Міфи – результат первинних, найдавніших форм свідомості пронизують усі епохи, зберігаються тисячоліттями, створюються та підтримуються всіма поколіннями.