Філантропія в стародавні часи: соціальний та освітній аспекти - АФТИКА, ЛЕШЕК (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
У статті обґрунтовано, що в давнину філантропія виходила з громадського життя і була наслідком соціальної природи людини. У стародавньому Римі вперше формалізовано соціальну та освітню діяльність, що випливає з морально-правових норм; в іудейській релігії допомога нужденним трактувалася як одна з найважливіших релігійних практик. У статті розглядаються найважливіші форми соціальної допомоги в західній античності. Благодійність і волонтерство представлено як важливі складові соціальної та освітньої діяльності сучасних інституцій. Автор наголошує на необхідності формування та розвитку гуманістичної свідомості та духовно-моральної самосвідомості громадян. Для цього необхідна співпраця освітніх закладів, сім’ї, громадських організацій, волонтерських рухів, благодійних фондів для поширення активної благодійної діяльності, створення гуманістичного суспільства.