Методична діяльність учителя як основа вирішення навчально-методичних завдань - Скворцова, Світлана (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
У статті представлено методичну діяльність учителя як ланцюжок рішення методичних завдань. Методичні завдання (МОЗ) визначено як ситуації, що виникають у процесі методичної діяльності педагога, метою яких є навчання школярів певного змісту, відповідно навчально-методичні завдання (УМЗ) – сформульовані словесно моделі таких ситуацій для формування методичної компетентності майбутніх учителів. Автором подано класифікацію методичних завдань: практичні і, власне, розумові, які своєю чергою поділяють на стандартні і проблемні. Досліджуючи зовнішню структуру процесу вирішення методичних завдань, представлено визначення вміння вчителя вирішувати методичні завдання через комплекс дій, які необхідно виконати, щоб вирішити методичну задачу на основі усвідомленого використання здобутих учителем методичних знань і способів діяльності. Для формування вміння вирішувати методичні завдання в процесі методичної підготовки вчителя в педагогічному вищому навчальному закладі використано навчально-методичні завдання (УМЗ). У УМЗ, на відміну від власне методичних завдань, класифікують: 1) за рівнем методичної діяльності: стандартні, частково-стандартні і творчі; 2) відповідно до видів методичної діяльності: інформаційно-аналітичні, аналітико-синтетичні, операційно-практичні, проективно-моделювальні, синтетико-конструювальні; 3) виходячи зі змісту методичної діяльності вчителя: базові та спеціальні. Доведено, що стандартні і частково-стандартні УМЗ є знаковими моделями стандартних методичних завдань у діяльності педагога, а творчі УМЗ – знаковими моделями проблемних методичних завдань. Обґрунтовано, що УМЗ, в основному, є моделями розумових методичних завдань, оскільки вони не передбачають взаємодії вчителя з учнями, хоча, в деяких випадках можуть бути вирішені в процесі імітації діяльності вчителя в аудиторних умовах