Виховний потенціал історичної прози Федора Дудки (на матеріалі оповідання “Стрибожа внука”) у формуванні ціннісних інтенцій особистості - Хомишин , Ольга (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2018)
У статті обґрунтовано значення історичної белетристики у процесі виховання, а саме у системі особистісних цінностей та інтенцій, що закладають основи духовності, національної гідності і життєвої компетенції. Також висвітлено художню інтерпретацію Федором Дудком історичного часу та образу історичного персонажу у проекції на авторову сучасність. Значну увагу приділено питанням формування моральних якостей молодої людини (високої духовності, патріотизму, відповідальності, справедливості, чесності та інших) засобами художньої літератури. Основні акценти зроблено на виховний потенціал його прози, переконливість художнього історизму повісті “Стрибожа внука”, а також детермінованість стилістичної домінанти державницькою ідеєю твору