Корекційно-розвивальна робота учителів з молодшими школярами з порушеннями мовлення у процесі формування їх комунікативних умінь і навичок - Матвеєва , Наталія (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2020)
У статті розкрито особливості діяльності вчителя у процесі корекції мовленнєвих порушень молодших школярів та педагогічного супроводу їх загального розвитку. Описано різні підходи науковців до змісту комунікативної діяльності особистості, визначено її складові, окреслено етапи та складові процесу формування комунікативних умінь та навичок у молодших школярів з мовленнєвими порушеннями. Акцентовано на необхідності диференціації понять “комунікативна компетенція” та “комунікативна компетентність”. Автор стверджує, що формування комунікативних умінь і навичок молодших школярів із порушеннями мовлення є основним завданням не лише вчителя-логопеда, шкільного психолога, а й команди фахівців закладу освіти. Обґрунтовано, що розвиток умінь та навичок комунікації, мовлення та спілкування складає одну з передумов всебічного розвитку особистості. Автором доведено, що порушення мовлення в учнів початкової школи створюють також несприятливі умови у процесі їх адаптації до умов шкільного життя. Труднощі в навчанні, виникнення бар’єрів у спілкуванні та налагодження належних взаємин, діалогічне навчання, неможливість повною мірою втілити в практику освітні цілі – все це наслідки байдужості, нехтування чи небажання здійснювати психолого-педагогічний супровід, корекційно-розвивальну роботу щодо виправлення мовних розладів учнів. Йдеться не лише про відновлення так званих мовних можливостей та виправлення комунікативних помилок школярів, а про системну діяльності вчителя, що включає низку заходів, спрямованих на вирішення основних завдань комунікативного розвитку особистості; зміну різних видів діяльності, прийомів, методів і форм роботи заради створення розвивального освітнього середовища в закладі загальної середньої освіти.