Словацька система вищої освіти у взаємозв’язку з суспільними трансформаціями: огляд від часів середньовіччя до періоду європейської інтеграції XXI століття. - Мигович , Ірина (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2020)
Стаття представляє спробу дослідити розвиток національної системи вищої освіти Словацької Республіки (як частини колишньої Чехословаччини), починаючи з перших відомих даних середньовіччя і до початку XXI століття, коли настає період інтенсивної європеїзації та інтернаціоналізації. Значна увага приділяється розвитку вищої освіти в Словацькій Республіці після 1989 року з акцентом на відповідне законодавство, кількість студентів, загальну інституційну структуру. Метою статті є представлення теоретичного огляду розвитку словацької національної системи вищої освіти, що визначається процесами суспільно-політичних перетворень в країні, включаючи інтеграцію до Європейського Союзу та Європейського простору вищої освіти (ЄПВО). Теоретичні положення статті підтверджені відповідними статистичними даними про кількість вищих навчальних закладів та кількість студентів, включаючи кількість тих, хто бере участь у схемах мобільності в межах ЄПВО (статистичні показники враховують гендерну залежність). Увагу також приділено розвитку системи законодавства про вищу освіту країни після так званого розпаду Чехословаччини на Чеську та Словацьку Республіки, що дозволило створити та розвинути приватний сектор національної системи вищої освіти. Дослідження ґрунтується на всебічному аналізі оригінальних джерел – національної законодавчої бази вищої освіти з відкритим доступом, а також теоретичних та практичних дослідницьких робіт словацьких науковців. Актуальність досліджень визначена подібністю словацької та української національних систем вищої освіти кінця XX століття, що дозволяє констатувати, що врахування словацького контексту є актуальним для нинішньої реформуючої національної системи вищої освіти України