Сучасне дозвілля батьків і дітей - Менделова, Елеонора; Гужикова, Лібуша (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2023)
У статті представлено дослідження, присвячене вивченню поведінки сучасних батьків та окремих аспектів їхнього впливу на дозвілля дітей, акцентуючи увагу на тому, як і в якому обсязі батьки організовують дозвілля своїх дітей. У дослідженні брали участь батьки з різних регіонів Словаччини. Результатипроаналізовані за допомогою описової статистики. Для порівняння використовували Т-критерій Стьюдента, тест Манна-Уітні (для порівняння двох груп) і тест Крускала-Уолліса (для трьох і більше груп). Дослідження показало, що респонденти оцінюють нинішнє батьківство як інше та значно більш складне порівняно з минулим. Вони відзначають відмінності у сфері дозвілля сімей, особливо в тому, що батьки покладають на дітей менше домашніх обов'язків, ніж попереднє покоління батьків. Дослідження також показує, що проблемою сучасної сім’ї є відсутність спільно проведеного часу батьків і дітей, брак сімейного спілкування та високого рівня організації дозвілля дітей батьками. Автори зазначають, що батьки в постмодерністському суспільстві зустрічаються з труднощами забезпечення економічної стабільності сім'ї, тому двокар'єрні шлюби є реальністю сучасних родин. Доведено, що сучасні батьки більше зайняті роботою та діяльністю поза сім’єю, в результаті чого мало часу проводять з дітьми, що негативно впливає на їхнє виховання. Відсутнє якісне родинне спілкування, а діти відчувають самотність і нестачу батьківської уваги. Виявлено також, що в сучасній родині вихованців значно менше, як у минулому, залучають до домашньої праці, тому у них здебільшого немає досвіду трудової діяльності в цьому аспекті. Акцентовано, що тривожним сигналом є компенсація батьківського впливу іншими засобами виховання – медіа, технології (смартфони, планшети, комп’ютери) та віртуальний світ (соціальні мережі). Окреслено зниження розвитку читацьких інтересів у родині, виявлено тенденцію батьків замінювати спільне читання дитячих книг сучасними гаджетами.