Синергія рефлексії та критичного мислення: каталізатор інтелектуального зростання школярів - Ліоненко, Марія; Гузар, Олена (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2023)
Стаття присвячена дослідженню взаємодії між рефлексією та критичним мисленням в контексті розвитку інтелектуальних здібностей учнів. Особлива увага приділяється вивченню впливу рефлексивної практики на стимулювання критичного мислення у молодших школярів, а також їхньої здатності аналізувати і сприймати інформацію критично та об'єктивно. У статті проаналізовано основні аспекти рефлексивної діяльності, зокрема її роль у розвитку свідомості учнів, самопізнанні та внутрішньому опрацюванні отриманої інформації. Автори досліджують різні методи та техніки рефлексії, які можуть бути використані педагогами для активізації критичного мислення учнів. Зокрема, стаття пропонує практичні кейси упровадження рефлексивних підходів в освітній процес. Основною метою статті є підвищення усвідомленості освітян щодо важливості взаємодії рефлексії та критичного мислення як ключових елементів розвитку інтелектуальних здібностей учнів. Інформація, представлена у статті, сприятиме розширенню методологічних засад роботи зі стимулювання рефлексивних процесів у навчанні та підтримці розвитку критичного мислення серед молодших школярів. Результати дослідження можуть знайти практичне застосування в освітніх інституціях та сприяти покращенню якості освіти.