Діджиталізація митних процедур: сучасний стан та перспективи розвитку - Єрешко, Катерина; Хома, Олена; Пислиця, Анна (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану процесів діджиталізації митних процедур в Україні та визначенню перспективи розвитку цього процесу в Україні. Вдосконалення системи електронного документообігу на митницях узгоджується з євроінтеграційними прагненнями України. Електронне декларування здатне не лише мінімізувати час проведення митних процедур, а й боротися з корупцією, розвивати міжнародну співпрацю та взаємодіяти з інформаційними системами державних організацій країни. Метою дослідження є визначити вплив цифрової економіки на трансформацію митної справи в Україні та проаналізувати наявні недоліки цієї системи. У роботі розкрито особливості та сучасний стан цифровізації митних процедур у контексті спрощення митного контролю. Проаналізовано стан впровадження сучасних електронних сервісів для автоматизації митних процедур в Україні. Зазначено необхідність розвитку світової торгівлі та здійснення процедур митного контролю за допомогою технологій зв’язку та електронних комунікацій. Визначені позитивні сторони запровадження інформаційних технологій. Окреслено досягнення та проблеми процесу реформування сучасних інформаційних технологій в роботі Державної митної служби України у рамках стратегічного курсу розвитку держави. Встановлено, що скорочення часових рамок митного оформлення можна досягти запровадженням таких нових методів діяльності митниці: 1) сучасні процеси в сфері управління ризиками з використанням багатофункціональної системи оформлення декларацій; 2) максимально широке застосування методик пост-митного контролю; 3) поступовий перехід від транзакційного контролю до контролю на основі аудиторських методів; 4) самостійний контроль учасниками зовнішньоекономічної діяльності за дотриманням законодавства шляхом запровадження інституту авторизованих економічних операторів. Підкреслено, що впровадження сучасних цифрових технологій обслуговування у практику діяльності Державної митної служби України дасть змогу поліпшити імідж цього державного органу як в Україні, так і на міжнародній арені.