Інформаційно-комунікаційні технології у викладанні іноземної мови в українському ЗВО - Подоляк, Михайло (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2024)
Сучасні технології мають настільки важливе значення у житті людини, що без них неможливо уявити повноцінне існування. Їх застосування доцільне практично у будь-якій галузі економіки, покращуючи життя людини та підвищуючи ефективність праці. Технології в освіті дають студентам і викладачам доступ до набагато більшої кількості інформації та можливостей, порівняно з навчанням без технологій. Сьогодні студент може вивчати іноземну мову безпосередньо, почувши її не лише у відео чи аудіо записі, а й за допомогою різноманітних додатків, спілкуючись з носіями мови, вивчаючи їх культуру. Багато вчених досліджували використання ІКТ у вивченні мови та довели їх ефективність. Метою статті є виявлення місця і значення ІКТ у навчанні іноземних мов у закладах вищої освіти України. Окрім цього, ми провели анкетування учителів англійської мови для визначення частоти використання ІКТ на лекціях. Результати дослідження підтвердили сформульовану в дослідженні гіпотезу про те, що чим молодші викладачі, тим частіше і різноманітніше вони використовують сучасні технології в освітньому процесі. Використання ІКТ у навчанні іноземних мов потребує не лише бажання та часу викладача, а й умінь і навичок використання сучасних технологій та Інтернет-ресурсів. Упровадження ІКТ в освітній процес позитивно вплине на результати навчання студентів, серед яких: зацікавлення навчальним процесом, сучасні та практичні навчальні матеріали, занурення здобувачів освіти у мовне та культурне середовище, можливість більш ефективно вивчати та засвоювати навчальний матеріал, спілкуватися з носіями мови.