Цифрова трансформація управління досвідом працівника: інструменти, практики та тренди - Кравчук, Оксана; Варіс, Ірина; Лях, Іванна (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2024)
Стаття присвячена дослідженню цифрової трансформації управління досвідом працівника (Employee Experience Management, EXM) в умовах глобальної цифровізації бізнес-процесів. Мета дослідження полягає у науковому обґрунтуванні сучасних підходів до цифрової трансформації EXM, визначенні інструментів, аналізі практик впровадження та ідентифікації трендів розвитку. Методи дослідження включають загальнонаукові та спеціальні методи пізнання. В результаті дослідження систематизовано теоретико-методичні засади EXM в цифровій економіці, розроблено класифікацію цифрових інструментів EXM за функціональним призначенням, проаналізовано ринок програмного забезпечення для EXM, визначено тренди цифрової трансформації у сфері EXM, розроблено систему метрик для оцінювання впливу цифрових інструментів на досвід працівника, ідентифіковано виклики впровадження цифрових інструментів та запропоновано шляхи їх подолання. Наукова новизна: вперше здійснено комплексну класифікацію цифрових інструментів EXM за функціональним призначенням, удосконалено методичні підходи до оцінювання ефективності цифрових інструментів через розроблення системи KPI, розвинуто концептуальні засади цифрової трансформації досвіду працівника, поглиблено розуміння впливу цифрових технологій на трансформацію HR процесів. Практична значущість результатів визначається можливістю їх використання при впровадженні цифрових інструментів EXM. Розроблені методичні рекомендації щодо вибору цифрових рішень, підходи до подолання викликів цифрової трансформації можуть бути застосовані в практичній HR діяльності. Запропонована система метрик дозволяє оцінювати ефективність впроваджених цифрових інструментів та їх вплив на досвід працівника. Результати дослідження створюють теоретико-методичне підґрунтя для розроблення стратегій цифрової HR трансформації.