Вплив трудової міграції на майбутнє сімейне життя дітей заробітчан - КРУПНИК, ІВАН (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
У статті обґрунтовано актуальність соціально-педагогічної проблеми виховання дітей із сімей трудових міґрантів. Автором представлено результати вивчення уявлень про майбутнє сімейне життя підлітків із родин трудових міґрантів у порівнянні з уявленнями їхній ровесників із повних функціональних родин, а також дітей, позбавлених батьківського піклування. Обґрунтовано комплекс психодіагностичних методик, які були використані у дослідженні. Охарактеризовано вибірку досліджуваних. Описано найбільш значущі відмінності у сімейних уявленнях респондентів. Доведено, що порівняно з дітьми із повних функціональних родин, образ майбутньої сім’ї у дітей трудових міґрантів інфантильний, нецільний і суперечливий. З’ясовано, що зазначена причина відмінностей у сімейних уявленнях – вплив родинної депривації.