Актуальні проблеми викладання філософських дисциплін в освітніх закладах Словацької Республіки - Амброзі, Маріан (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2021)
Пропоноване дослідження являє собою коротке відображення ситуації у галузі дидактики філософії Словацької Республіки. Автором висвітлено думку про те, що, незважаючи на майже три десятиліття відокремлення офіційної філософії від домінування марксистської філософії, не існує задовільної бази для дидактики філософії. Науково-методичний супровід дисципліни, проаналізованої у дослідженні, представлений напрацюваннями кількох дослідників-ентузіастів, замість розробки серйозних теоретичних основ. У статті представлено кілька рекомендацій, які належать тим науковцям, які хочуть змінити підхід до навчання дидактики філософії. Найважливішим з них є створення словацького наукового журналу дидактики, налагодження організації торгової дидактики, відокремлення філософії від інших основних предметів та акредитація третього рівня університетської освіти з дидактики філософії. Автор переконливо доводить потребу впровадження знань з філософії у школі, адже це допоможе навчити учнів краще мислити й розмірковувати, ефективніше застосовувати свої знання, критично оцінювати повсякденне життя, зокрема взаємини з батьками, вчителями, однокласниками та ін. У статті акцентовано на тому, що досвід філософствування дасть змогу учням письмово висловлювати свої думки, а також на доступному рівні досліджувати “вічні” питання метафізики, гносеології, епістемології, натурфілософії, філософії історії, філософії культури, філософії права, філософської антропології, соціальної філософії та філософії політики тощо. Доведено актуальність підвищення компетентності вчителя щодо викладання цього предмету в школі, зокрема оновлення методичного забезпечення, обґрунтування освітніх інновацій для використання при вивченні філософії, а також упровадження ІКТ в освітній процес.