Використання арт-терапевтичних технік в педагогічному супроводі дітей із особливими освітніми потребами - Кузенко, Петро; Кузенко, Олександра; Мацук , Людмила (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2021)
Стаття присвячена проблемі забезпечення ефективного педагогічного супроводу особистісного розвитку дітей із порушеннями психофізичного розвитку, яка займає важливе місце в освітній теорії та практиці сучасної України. Автори наголошують, що серед основних завдань педагогічного супроводу дітей із психофізичними порушеннями розвитку є: забезпечення їх соціальної адаптації та подолання труднощів у спілкуванні з однолітками; запобігання виникненню проблем особистісного розвитку і виховання дитини; надання допомоги у вирішенні актуальних освітніх завдань і соціалізації; здійснення психолого-педагогічного консультування батьків. У якості дієвого засобу дієвим педагогічного впливу на дітей із ООП в інклюзивному освітньому просторі розглянуто арт-терапію, яка виконує діагностичні та корекційно-розвивальні функції в забезпеченні розвитку особистості, групи чи колективу завдяки використанню різних видів мистецтва та власної творчої діяльності. Для досягнення позитивного результату в педагогічному супроводу дітей із ООП застосовуються такі арт-терапевттичні напрями як: ізотерапія, казкотерапія, пісочна терапія, музична терапія, фототерапія, кольоротерапія. Застосування педагогами, психологами, музичними керівниками різних видів мистецтв в умовах інклюзивної освіти сприяє розвитку в дітей із ООП емоційної та комунікативної сфери, налагодженню міжособової комунікації з однолітками. Під час арт-терапевтичних занять виявляються та долаються перешкоди в налагодженні комунікації, а таким чином і розвиток соціально-комунікативних умінь дітей із ООП.