Регуляція поведінкових девіацій у молодіжному середовищі - Зозуляк-Случик , Роксоляна (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2021)
Проблема регуляції поведінокових девіацій у молодіжному середовищі привертає увагу багатьох дослідників різних галузей науки. Під регуляцією поведінкових девіацій розуміють профілактиу несприятливих умов життєдіяльності підлітків, тобто усунення чинників, здатних викликати ті або інші негативні наслідки. У статті розкрито та проаналізовано важливі чинники, які зумовлюють злочинну поведінку підлітків. Зокрема виокремлено такі, як: безцензурна пропаганда негативних стилів поведінки, що провокують підлітків до наслідування “героїв” з кривавою та насильницькою поведінкою; вплив сімей, у яких дітям ще з дошкільного віку приділяють мало уваги, закривають очі на їх погану поведінку, безвідповідальне ставлення до оточуючого світу та оточення, заохочують примхи; непослідовність правової реформи, крайнощі у сучасній судовій практиці. Також подано результати дослідження схильності до злочинної поведінки підлітків. Для дослідження обрано методики: “Діагностика схильності до подолання соціальних норм і правил (Ю.А. Клейберг)”, “Методика діагностики схильності до девіантної поведінки (А.Н. Орел)”, “Діагностика ворожості (за шкалою Кука-Медлей)”, “Тест Обозова-Щокіна для визначення ступеня рішучості”, “Діагностика показників та форм прояву агресії А. Басса-А. Дарки”. Детально розглянуто такий вид соціальної регуляції поведінкових девіацій як індивідуальне попередження злочинності підлітків. Суть його полягає в цілеспрямованій роботі з конкретним підлітком та його найближчим оточенням. Здійснювати даний вид комплексно покликані соціальні працівники, соціальні педагоги та сучасні правоохоронні органи. Індивідуальне попередження направляється на підлітка та його негативні риси, середовище, яке його формує, а також умови, обставини та ситуації, що сприяють чи полегшують вчинення злочинів неповнолітнім.