Критеріальний апарат дослідження стану сформованості партнерських взаємин підлітків в освітньому середовищі закладу середньої освіти - Сімсіт , Інна (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2021)
У статті узагальнено наукові підходи та представлено класифікацію компонентів, критеріїв, показників та рівнів сформованості партнерських взаємин підлітків. У рамках даної класифікації досліджено три компоненти сформованості партнерських взаємин підлітків, а саме, мотиваційно-ціннісний, якому відповідає аксіологічний критерій; когнітивний, що визначається операційно-когнітивним критерієм; діяльнісний, який характеризується поведінково-діяльнісним критерієм. Стосовно кожного з критеріїв виокремлено показники й рівні, які їм відповідають. Доведено, що до показників аксіологічного критерію за даним напрямом відносяться: показники, що ґрунтуються на розвитку сформованості партнерських взаємин підлітків через активізацію мотиваційно-ціннісних інтересів і потреб особистості; показники, визначені в контексті орієнтиру на соціальну відповідальність підлітків в умовах партнерських взаємин. Встановлено, що серед показників операційно-когнітивного критерію в цій сфері віднесено: показники, що базуються на виокремленні їх елементів, характерних для вказаної вікової групи (підхід за віковою ознакою); показники, що грунтуються на елементах усвідомлення та сприйняття; показники, визначені в площині орієнтиру на конструктивні результати формування знань та навичок від партнерських взаємин підлітків (конструктивістський підхід) (конструктивістський підхід); показники вказаної категорії, сформовані у рамках акценту на атрибутивному підході до навчальної діяльності. Визначено, що до складу показників поведінково-діяльнісного критерію віднесено: орієнтир на спільну участь у партнерських взаєминах через можливість реалізації певних спільних, партнерських заходів (акцій); орієнтир на результативність, ефективність та синергетичність. Структура, зміст зазначеної класифікації враховує основні наукові підходи за вказаним напрямом, передбачає універсалізацію положень сучасної наукової думки, оскільки враховує більшість поглядів та ознак даних структурних компонентів сформованості партнерських взаємин підлітків. Положення зазначеної класифікації можуть бути використані для створення методичного забезпечення оцінки даної проблематики, показники, рівні, наведені в дослідженні можуть виступати у якості оціночних. Встановлено, що окреслені характеристики зазначених компонентів, критеріїв, показників та їх рівнів відповідають характеристикам досліджуваної вікової групи підлітків шкільного освітнього середовища.