Методика забезпечення рівної участі учнів під час групової роботи в умовах кризи пандемії COVID-19 - Романишин , Ігор; Яців , Світлана; Демчук , Юлія (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2023)
Ця праця є маломасштабним практичним дослідженням проблеми участі учнів, які вивчають англійську мову як іноземну, у груповій роботі під час кризи пандемії COVID-19. Основні етапи дослідження проводились у 2020/21 навчальному році. У дослідженні взяли участь двадцять вісім українських учнів середньої школи та троє вчителів англійської мови. Дослідження спрямоване на розробку методики забезпечення залученості та рівного внеску учнів у груповий проєкт під час дистанційного навчання. Методологічною основою цього дослідження є теорії «Модель готовності до спілкування», «Навчання у співпраці» та «Соціальна взаємозалежність». Кількісні та якісні емпіричні дані були зібрані за допомогою змішаного методу, зокрема за допомогою методів педагогічного спостереження, опитування (інтерв'ю з учителями та анкетування учнів), взаємооцінки та математичної статистики (описовий і частотний методи). Аналіз науково-педагогічної та психологічної літератури щодо залучення студентів під час традиційного (очного) та дистанційного (синхронного та асинхронного) навчання, у тому числі з використанням соціальних мереж (Viber, Zoom тощо), допоміг визначити основні фактори, що впливають на залученість учнів та їх рівну участь у груповій діяльності, такі як психологічні (впевненість у собі, тривожність, сором’язливість та особистість), формування групи (розмір групи, сформована вчителем/учнями, однорідна/різнорідна), вид контролю (самоконтроль, контроль з боку однолітків і вчителя) та оцінювання (однолітками і вчителем). Результати дослідження демонструють, що вчитель має великий вплив на успішність і рівність участі студентів у діяльності малих груп. Виявлення причин нерівної участі в цільовій групі учнів, врахування особистісних рис і потреб учнів, а також використання відповідних стратегій планування, організації та моніторингу є ключем до їх активного залучення та ефективної групової роботи. Результати цього дослідження можуть бути використані дослідниками та практиками, які працюють у секторах середньої та вищої освіти.