Способи залучення першокурсників до дискусії англійською мовою через роботу в малих групах - Білик, Ольга; Малишівська, Ірина; Пилячик, Наталія (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2023)
У статті розглядаються прийоми залучення студентів першого курсу університету до мовлення за допомогою організації малих груп. Експеримент проводився в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника з першокурсниками факультету іноземних мов. Основна увага дослідження була зосереджена на мовленнєвих навичках, оскільки вважається, що вони відіграють значну роль у підвищенні комунікативної компетентності студентів. Експеримент має високу методологічну цінність, оскільки ґрунтувався на двох типах навчання, а саме онлайн та в класі. Розвиток навичок усного мовлення має потрійну мету. Це чудова можливість попрактикуватися в спілкуванні в реальному житті. Окрім того, відгук вчителя дозволить учням зрозуміти свій рівень, прогрес і те, з якими мовними труднощами вони мають справу. Продуктивний зворотний зв’язок викладача може викликати у студентів велике задоволення від мовленнєвої діяльності та позитивно вплинути на їхнє бажання брати участь у дискусії. Вкрай важливо знайти найбільш прийнятні способи допомогти учням вільно розмовляти англійською мовою та скорегувати методи та прийоми залучення їх до розмовної діяльності. Для проведення експерименту були використані якісні та кількісні методи. Спостереження стало методом моніторингу учнів під час роботи в малих групах, які були обрані як засіб розвитку мовленнєвої діяльності на уроці. Кількісний метод у цьому дослідженні був представлений двома анкетами. Їхньою метою було з’ясувати ставлення студентів до роботи в групах до та після експерименту. Загальні результати виявилися позитивними, а експеримент підтвердив гіпотезу про те, що залучення студентів до роботи в малих групах може сприяти їхній активнішій участі в дискусії. Дані спостереження та анкетування показали, що учні почуваються впевненіше в невеликих командах і розуміють певну відповідальність за свою роботу.