Рецепція технологічної інтеґрації як каталізатор підготовки вчителів STEAM - І. Оладеле, Джумоке; Ндлову, Мдутшекельва (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2024)
STEAM-освіта пов’язана із додаванням мистецтва до STEM. Четверта індустріальна революція, що виникла на основі перших трьох, швидко змінює освітній ландшафт. Це дослідження презентує сприйняття студентами інтеґрації технологій для вдосконалення програм підготовки вчителів STEAM у часи VUCA, а також фактори впливу й майбутні виклики для цілісної оцінки окресленої проблеми. Авторами обрано метод описового опитування. Об’єктом дослідження є студенти закладів вищої освіти, а цільовою групою – викладачі університетів, які викладають дисципліни, дотичні до STEAM. Дані були зібрані за допомогою розробленої та валідованої анкети із загальним індексом надійності альфа Кронбаха 0,81. Зібрані дані проаналізовано описово (з використанням частоти, відсотків, перцентильного ранжування) та інференційно (з використанням багаторівневого факторного аналізу ANOVA) з рівнем значущості 0,05. Виявлено, що студенти позитивно сприймають інтеґрування технологій для вдосконалення програм підготовки вчителів STEAM. З’ясовано, що фактором, який найбільше впливає на упровадження технологій для вдосконалення програм підготовки вчителів STEAM, була наявність належної інфраструктури, тоді як недостатній доступ до технологічної інфраструктури був визнаний найбільшою проблемою. Результати цього дослідження лягли в основу висновку, який показує, наскільки важливою є технологічна інтеґрація в педагогіці. Таким чином, педагогічні навчальні заклади повинні мати новітні ресурси і використовувати їх для стимулювання розвитку студентів, включаючи м’які навички, одночасно підтримуючи акцент STEAM-освіти на креативність та інновації як ознаки винахідницьких відкриттів.