Дія мікробних препаратів на урожайність та якість насіння гірчиці білої та чорної
DOI:
https://doi.org/10.15330/jpnubio.10.56-62Ключові слова:
гірчиця біла та чорна, Діазофіт, Альбобактерин, урожайність насінняАнотація
Перспективність застосування мікробних препаратів в сільському господарстві не викликає сумнівів. Однак ці препарати ще не знайшли свого широкого застосування при посіві та вирощуванні такої важливої олійної та пряної культури як гірчиця біла та чорна. Метою роботи є дослідження дії мікробних препаратів на урожайність та якість насіння гірчиці білої та чорної та розробка альтернативного напрямку у вирощуванні хрестоцвітих культур. Встановлено, що при використанні діазофіту і альбобактерину рослини гірчиці білої утворювали більше насіння на 9 і 21% відповідно, а рослини гірчиці чорної – на 5 і 6 % відповідно. Кількість олії в насінні гірчиці білої сорту Підпечерецька становила ~24,5 %, а гірчиці чорної сорту Софія ― ~21,6 %. За жирнокислотним складом олія насіння з різних ділянок мало відрізнялася одна від одної. Олія дослідних зразків мала дещо більше лінолевої кислоти та менше – ерукової, однак відмінність була недостовірною. Вміст глюкозинолатів у всіх зразках не перевищував норми і становив ~20 мкМ/г для гірчиці білої і 15,4 мкМ/г для гірчиці чорної. Таким чином, внесення бактеріальних препаратів у ґрунт покращує мінеральне живлення, ріст і розвиток рослин, що, в кінцевому рахунку, впливає на зростання урожаю насіння та продуктивність посівів.
Посилання
Arkhipenko, F.M. (2006). White mustard - a culture of a wide range of use. K: Nora. (in Ukr.)
Demyanchuk, G.T. (1989). Determining the content of glucosinylates in feed. Veterinary medicine, 8, 61-62. (in Ukr.)
Demyanchuk, G.T., Melnyk, M.V., & Mikitin, N.S. (1987). Determination of glucosinolates by palladium reagent. Olive crops, 5, 25-26. (in Ukr.)
Dospekhov, B.A. (1985). Field experiment methodology. M: Agropromizdat. (in Ukr.)
Ermakov, A.I. (1987). Methods of biochemical research of plants. M: Agropromizdat. (in Ukr.)
Horodniy, M.M., Lisoval, A.P., Bikin, A.V., et al. (2005). Agrochemical analysis. K: Aristei. (in Ukr.)
Kurdysh, I.K. (2010). Introduction of microorganisms into agroecosystems. K: Naukova Dumka. (in Ukr.)
Mosa, W.F.A.E.-G., Sas-Paszt, L., Frac, M., & Trzciński, P. (2016). Microbial products and biofertilizers in improving growth and productivity of apple. Polish Journal of Microbiology, 65(3), 243-251. http://dx.doi.org/10.5604/17331331.1215599
Oksymets, O.L. (2005, November 29-30). The effect of fertilizers and sowing dates on the oil content of white mustard seeds. Latest technologies for the production of competitive plant products: Materials of the scientific and practical conference of young scientists and specialists, Chabany: Institute of Agriculture of the Ukrainian Academy of Sciences, 69-70. (in Ukr.)
Samet, M., Ghazala, I., Karray, F., Sayadi, S., & Gargouri-Bouzid, R. (2022). Isolation of bacterial strains from compost teas and screening of their PGPR properties on potato plants. Environmental Science and Pollution Research, 29(50), 75365-75379.
Schumann, W. (2003). Glucosinolate content of rapeseed and rapeseed products in Germany. Proceedings of 11th International Rapeseed Congress. Copenhagen, 4, 1265-1267.
Shuvara, I. A. (2003). Agroecological bases of highly efficient cultivation of field crops in crop rotations of biological agriculture: Recommendations. Lviv: LDAU. (in Ukr.)
Smirnov, V.V., Patyka, V.P., Pidhorskyi, V.S., et al. (2002). Microbial biotechnologies in agriculture. Agroecological journal, 3, 3-8. (in Ukr.)
Vasylenko, M. G. (2011). Biological preparations in organic agriculture of Ukraine. Chemistry. Agronomy. Service, 6(7), 46-50. (in Ukr.)
Volchovska-Kozak, O.E. (2010). The effect of microbial preparations on the growth and productivity of rapeseed plants. Bulletin of the Lviv Agrarian Academy, 14(1), 88-95. (in Ukr.)
Volchovska-Kozak, O.E. (2013, April 26-27). The influence of bacterial preparations on the size and quality of the spring rape crop. International scientific and practical conference "Formation of a competitive economy: theoretical, methodological and practical principles", Ternopil, 54-56. (in Ukr.)
Volkogon, V.V. (2007). Microbiological aspects of optimization of nitrogen fertilization of agricultural crops. K.: Agrarian science. (in Ukr.)
Yildirim, E., Turan, M., Dursun, A., Donmez, M.F., & Kitir, N. (2016). Integrated Use of Nitrogen Fertilization and Microbial Inoculation: Change in the Growth and Chemical Composition of White Cabbage. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 47(19), 2245-2260. https://doi.org/10.1080/00103624.2016.1228955