До питання про фауну павуків (Aranei, Arachnida, Arthropoda) трьох родин павуків - стрибунів (Salticidae), павуків-колопрядів (Araneidae) та павуків-крабів (Thomisidae) заказника «Козакова долина» - Венгринюк, Ігор; Сіренко, Артур (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 2023)
Вперше проведено дослідження фауни павуків (Aranei, Arachnida, Arthropoda) заказника «Козакова Долина», що вирізняється різноманітними флористичними комплексами та своєрідною геологічною будовою: це карстові гіпсові гори, що утворилися в Тортонську епоху Неогенового періоду. Гіпсові гори заказника мають чисельні печери, скелі, карстові кратери, що сприяє різноманітності фауни павуків. Фауна павуків Українських Карпат та Прикарпаття (на відміну від багатьох інших регіонів України) досі лишається дослідженою вкрай недостатньо і фрагментарно, потребує подальших досліджень. Досліджено фауну павуків трьох родин: павуків-стрибунів (Salticidae), павуків-колопрядів (Araneidae) та павуків-крабів (Thomisidae) трьох родин, що відрізняються різноманітністю видів як в світовій фауні, так і в фауні України. Досліджувані колекції збиралися протягом тривалого періоду часу – з 2002 по 2023 рр. включно. Збір матеріалу та ідентифікацію видів проводили в стандартному порядку. Зібраний матеріал зберігали в 70% етанолі. У результаті досліджень, проведених на території заказника «Козакова долина» та прилеглих територіях, виявлено 40 видів павуків трьох зазначених вище родин. Проведено аналіз біотопічного розподілу виявлених видів, досліджено фауністичну спорідненість видових комплексів павуків за критеріями фауністичної спорідненості Жаккара (S) та Соренсена (KS), проведено ареологічний аналіз виявлених видів. Встановлено, що екотон узлісся букового лісу є найбагатшим на види павуків (39 ідентифікованих видів). Екосистема лісової підстилки букового лісу виявилася найбіднішою за видовими комплексами павуків трьох досліджуваних родин. На основі даних фауністичної спорідненості проведено кластерний статистичний аналіз. Найближчими за видовими комплексами павуків трьох досліджуваних родин були екотон узлісся букових лісів та степових ділянок околиць заказника «Козакова Долина» (S = 81,15; Ks = 0,899). Найменш спорідненими по фауні павуків виявились екосистеми степових ділянок та лісової підстилки букового лісу (S = 6,25; Ks = 0,118). Знайдено найбільше видів павуків з голарктичним ареалом (10) і транспалеарктичним ареалом (9). З європейським ареалом виявлено 5 видів. Нових видів для фауни України знайдено не було. Не було виявлено ендемічних видів.