ІНТЕГРАЦІЯ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЯК СУЧАСНІ ОСВІТНІ ТРЕНДИ - КОНДУР, Оксана; ЦЮНЯК, Оксана; ВЕРБЕЩУК, Світлана (Гірська школа Українських Карпат, 2024)
У статті розглянуто актуальність інтеграційного підходу та цифровізації в освіті, зокрема їх значення для початкової школи. Підкреслено, що інтеграція сприяє формуванню міжпредметних зв’язків, розвитку критичного мислення, креативності та цілісного розуміння світу. Використання інтеграційного підходу дозволяє побудувати цілісне розуміння матеріалу, підвищуючи мотивацію дітей до навчання. Висвітлено роль цифровізації у впровадженні інтеграційного підходу, яка надає нові можливості для навчання учнів та вдосконалення освітнього процесу. Цифрові інструменти сприяють створенню адаптивного навчання, що враховує індивідуальні особливості учнів. Описано сучасні цифрові інструменти, які ефективно підтримують міжпредметне навчання. Наведено приклади їх використання для створення інтегрованих уроків і проєктів. Зроблено акцент на необхідності підготовки майбутніх педагогів до впровадження інтеграційного навчання з використанням цифрових технологій, що включає педагогічну практику та розвиток професійних цифрових компетентностей. Підготовлений учитель здатен впроваджувати ці елементи в навчальний процес, забезпечуючи його відповідність сучасним вимогам. Учитель, який володіє цифровими технологіями та методиками інтеграції, допомагає учням не лише засвоювати знання, а й розвивати критичне мислення, креативність, комунікативні навички та цифрову грамотність.