Магніто- і тензоопір компенсованих кристалів р-Ge в області слабких, проміжних і класично сильних магнітних полів - Гайдар, Г.П. (Фізика і хімія твердого тіла, 2016)
На кристалах компенсованого р‑Ge (з коефіцієнтом компенсації k = NSb/NGa = 0,5) при температурі 77 K проведено виміри поперечного (Н ^ (J // X)) магнітотензоопору (в інтервалі магнітних полів 0 < Н £ 22.3 кЕ) при фіксованих значеннях механічних напружень Хі = 0; 0,2; 0,4; 0,6; 0,9; 1,1; 1,5 ГПа, що задавали пружну деформацію вздовж зразків, кристалографічна орієнтація яких співпадала з напрямком [100]. Також при фіксованих напруженостях магнітного поля, що відповідали значенням Ні = 2; 4; 8; 10; 15; 20; 22,3 кЕ, були виміряні залежності питомого опору від механічного напруження Х, що співпадало з поздовжньою віссю кристала (X // J // [100]) і змінювалося в межах 0 £ Х £ 1,5 ГПа. Останні залежності характеризувалися наявністю мінімуму в області 0,5 ¸ 0,6 ГПа при мінімальних напруженостях Н = 2 кЕ, який зміщувався по шкалі Х до значень 0,2 ¸ 0,3 ГПа при підвищенні Н до 22,3 кЕ.